Ролята на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF) при разстройство от аутистичния спектър (ASD)

Мозъчният невротрофичен фактор (BDNF) играе съществена роля в невропластичността и развитието на невроните. Разстройството от аутистичния спектър (ASD) представлява проблем в неврологичното развитие, което засяга социализиранетo, поведението и комуникацията. Някои проучвания показват, че понижените нива на BDNF могат да допринесат за развитието на ASD.

BDNF стимулира и контролира растежа на нови неврони от невронни стволови клетки (процес, наречен неврогенеза). При мутация на гена, кодиращ BDNF се наблюдава понижена секреция на мозъчен невротрофичен фактор. Това предразполага забавено развитие на централната нервна система и намалена невронна пластичност. Индивиди с BDNF мутация са склонни към проблем с паметта, способността за учене и концентрацията.

Холисмеди център препоръчва прием на следните добавки с цел увеличаване на секрецията на BDNF при доказани BDNF мутации :
Магнезийhttps://holismedi.bg/produkt/magne-threonate/;
Цинкhttps://holismedi.bg/produkt/cink-kapki/;
Омега-3 мастни киселиниhttps://holismedi.bg/produkt/omega3vegan/ ;
Херициумhttps://holismedi.bg/produkt/hericium-60caps/
Освен това физическите упражнения и когнитивните и поведенчески терапии могат да помогнат за намаляване на симптомите на ASD чрез повишаване на нивата на BDNF и подобряване на невропластичността.

Относно индивидуален терапевтичен план, моля обърнете се към д-р Георгиева: 0879510990!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment