Сладководните риби може да ни заразят с паразити

На вниманието на: рибарите, любителите на ястия със сладководна риба, продавачите и готвачи на риба!

Сладководните риби пренасят паразита Opisthorchis, който може да зарази животни и хора и да доведе до тежки последствия.

Описторхозата е инфекциозно заболяване, което е причинено от хелминта Opisthorchis felineus и Opisthorchis viverrine (плосък червей, клас трематод).

Тези паразити засягат чревния тракт, жлъчката и панкреаса. Предпочитат да се заселват в жлъчния и панкреатния канал, като предизвикват механично запушване и увреждане. Мого често предизвикват възпаление на жлъчката и образуване на пясък/камъни в нея.

Паразитите живеят в сладководни риби. Обикновено човек може да се зарази от неизпечена или от недостатъчно осолена сладководна риба. Рибите се заразяват от различни видове охлюви. Заразен човек не може да предаде инфекцията на друг човек. Жизненият цикъл на хелмините включва три гостоприемника: охлюв-риба-животно.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е от 2 до 4 седмици. След този период може да се появи, но не е задължително едно или няколко от следните симптоми:

  • остра алергична реакция – астматичен бронхит, дерматит;
  • висока температура, увеличени лимфни възли, потене;
  • главоболие, отпадналост, мускулни и ставни болки.

След още 2 седмици заболяването преминава в латентна форма, при която постепенно се засяга черния дроб и се нарушава проходимостта на жлъчните пътища.

Може да се наблюдава също: намалено храносмилане, стомашно-чревен дискомфорт, раздразнителност, сетовъртеж, шум в ушите, депресия, отпадналост и безсъние.

Ако паразитите са засегнали и панкреаса – може да се прояви възпаление на панкреаса. Нелекуваната описторхоза може да доведе до рак или цироза на черния дроб и жлъчния мехур.

Диагностика

  • Фекална проба за чревни протозои и хелминти – стандартен тест, но недостоверен;
  • Кръвни показатели (високи нива на: еозинофили, общ и директен билирубин, чернодробни ензими) – не доказват наличието на паразита.

Диагностиката със стандартни методи е изключително трудна. В случаите на възпаление и пясък/камъни в жлъчката би трябвало задължително да се изключи наличието на този паразит.

Лечение на описторхоза

Прилагат се кусрове с провивопаразитни лекарства. Желателно е да се овладее възпалението на жлъчката (ако има такова) и лечението да се съчетае с препоръки за подкрепа на черния дроб и за намаляване на алергичната реакция на организма.

Какво може да направите, ако подозирате, че имате описторхоза?

  • Консултация със запознато със заболяването медицинско лице. Д-р Блага Георгиева, N.D. предлага консултации в кабинет и по телефон: 0879 510 990/Вайбър.
  • Стандартни изследвания – индивидуално назначени според конкретния случай;
  • Биорезонанс изследване – дава процент вероятност за наличие на паразита.

Холисмеди здравен център предлага такъв вид изследване с 3D биорезонанс скенер Метатрон. Резултатите се анализират от д-р Георгиева. За повече информация, можете да пишете на служебния Вайбър на центъра: 0877 490 472 ИЛИ да се обърнете към д-р Георгиева на посочения по-горе номер.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment