За хидрогенираните мазнини – първа част

Знаете ли за твърдението, че хидрогенираните мазнини са най-вредния тип мазнина?

Изкуствено произведените хидрогенирани мазнини са широко разпространени в хранително-вкусовата промишленост, поради тяхната забележителна дълготрайност, висока температура на топене, ниска цена, предпочитан вкус и специфична плътна консистенция. Тези мазнини обаче крият множество опасности за дравето и са асоциирани с редица заболявания като: коронарна болест на сърцето, рак, затлъстяване, диабет и възпалителни процеси, депресия, намалена функция на мозъка, чернодробна дисфункция, подтисната имунна система, безплодие и намалени функции на клетъчната мембрана. Косенсус има относто връзката им със сърдечно-съдовите заболявания, и това, че тези мазнини не са безвредни в каквото и да е количество.

Хидрогенираните мазнини повишават лошия холестерол (LDL) и едновременно понижават добрия холестерол (HDL) – ефект, който води до образуване на артериални плаки и допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Тези мазнини са по-вредни от прекомерната консумация на животинска мазнина. Аналогия за хидрогенираните мазнини и човека е кола, в чиито бензин се добавя и вещество подобно на бензина, което обаче се отлага в системата и забавя, и разваля колата. Здравословното хранене включва достатъчно растителни мазнини, лимитирано количество животински мазнини и никакво количество синтезирани хидрогенирани и частично хидрогенирани мазнини.

Хидрогенираните мазнини са също наричани „транс мазнини”, а „частично хидрогенираните мазнини” са разновидност. Хидрогенираните мазнини са по-твърди на стайна температура от частично хидрогенираните. Преди стотина години се открива, че течни растителни масла могат да бъдат превърнати в твърди мазнини при промишлен метод, наречен „хидрогениране”. При процеса на синтезирането се образуват несвойствени за човека химични връзки между атомите на мазнината.

plate2 За разграждането и усвояването на променената мазнина се изискват специфични ензимни реакции, наличието/ оптималното функциониране/ полезността, на които се смята за въпрос. Точните биохимични процеси свързани с метаболизма на измененото вещество подлежат на изследвания. Новата структура обаче причинява редица неблагоприятни ефекти на микро ниво когато попадне в организма, тъй като е чужда за нас, а в последствие това става явно на системно ниво.  (Следва продължение.)

© „Холисмеди – здраве”

  • “The History of Trans Fat.” CNN. 16 June, 2015. [Web]. Retrieved from http://edition.cnn.com/2013/11/08/health/gallery/trans-fat-history/index.html. Accessed April 25, 2016.
  • Lichtenstein AH. Dietary trans fatty acids and cardiovascular disease risk: past and present. Curr Atheroscler Rep. 2014 Aug;16(8):433.
  • Ballesteros-Vásquez MN et al. [Trans fatty acids: consumption effect on human health and regulation challenges]. Nutr Hosp. 2012 Jan-Feb;27(1):54-64.
  • Kummerow FA. The negative effects of hydrogenated trans fats and what to do about them. Atherosclerosis. 2009 Aug;205(2):458-65.
  • Kochan Z, et al. [Dietary trans-fatty acids and metabolic syndrome]. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2010 Dec 27;64:650-8.
  • Menaa F et al. Technological approaches to minimize industrial trans fatty acids in foods. J Food Sci. 2013 Mar;78(3):R377-86.
  • Bhardwaj S et al. Overview of trans fatty acids: biochemistry and health effects. Diabetes Metab Syndr. 2011 Jul-Sep;5(3):161-4.
  • Aronis KN et al. Effects of trans fatty acids on glucose homeostasis: a meta-analysis of randomized, placebo-controlled clinical trials. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1093-9.
  • Okada Y et al. Trans fatty acids in diets act as a precipitating factor for gut inflammation? J Gastroenterol Hepatol. 2013 Dec;28 Suppl 4:29-32.
  • Karbowska J, Kochan Z. [Trans-fatty acids–effects on coronary heart disease]. Pol Merkur Lekarski. 2011 Jul;31(181):56-9.
  • Iqbal MP. Trans fatty acids – A risk factor for cardiovascular disease. Pak J Med Sci. 2014 Jan;30(1):194-7.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.