Какво знаем за киселинното pH в организма?

PH scale meter for acidic and alkaline solutions. Acid-base balance scale. Chemical test. Vector illustration

При ниско (киселинно) pH клетките страдат от липса на кислород и хранителни вещества. Тялото е лесно податливо на хронични заболявания, при които се наблюдава следното:
  • Хронична умора, пристъпи на задух и сънливост;
  • Често боледуване от грип/настинка;
  • Тенденция към наднормено тегло, развитие на инсулинова резистентност/диабет, високо кръвно налягане;
  • Болки в ставите/мускулите, подагра;
  • Преждевременна поява на бръчки, загуба на блясък на кожата;
  • Алергични реакции и автоимунни проблеми;
  • Раздразнителност, тревожност, потиснато настроение.

В организма има три вида механизми за регулиране на стойността рН:

  1. Чрез действието на така начените „буферните системи“ в кръвта (хидрогенкарбонатна, фосфатна, белтъчна).
  2. Чрез действието на дихателната система: при киселинна среда дишането става по-дълбоко и учестено, докато се повиши pH на организма и излишния въглероден диоксид бъде елиминиран от организма; когато средата е прекомерно алкална, дишането става по-плитко и по-бавно, при което се задържа въглеродният диоксид в тялото и се понижава алкалността.
  3. Чрез бъбреците – алкално-киселинното равновесие се поддържа чрез увеличаване или намаляване на отделянето на водородните йони в зависимост от това каква е била средата в организма.

Има две основни причини за киселинно pH в организма:

  • Прекомерен прием на киселинни храни;
  • Силен емоционален стрес;
  • Интензивни тренировки;
  • Дефицит на минерали;
  • Недостатъчен прием на течности.

Най-честият фактор за повишена киселинност в организма е неправилното хранене! Здравото тяло е леко алкално, а здравият човек не се разболява лесно. Организмьт не трябва да и прекалено алкален. При данни за дефицит на кислород (хипоксия) и промени в рН, можете да ни потърсите с цел уточняване на причината и взимане на правилите мерки! Необходим е индивидуален подход, тъй като трябва да се вземат в предвид фактори като хранителни навици, хранителни непоносимости/алергии, здраве на стомашно-чревен тракт, дефицит на витамини и минерали.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment