Как работи ваксината на Пфайзер?

Има поне десетина ваксини срещу Ковид-19, които са в трета фаза на клинични изпитания, но тази на Пфайзер е най-напреднала по отношение на готовност за масово производство и по брой участници в клинични проучвания – повече от 40 хил. души. За сравнение, ваксината на Модърна е с 30 хил. души. И двете са на базата на РНК (рибонуклеинова киселина) информация. Те не са на принципа на досегашните живи ваксини, коита имат заразен материал.

РНК ваксините са базирани на нова технология – инжектира се  рибонуклеинова киселна, която носи информация за един от повърхностните белтъци на коронавируса. Генетичният материал попада в човешките клетки. Те започват да произвеждат повърхностния белтък на коронавируса. Имунните клетки се научават да го разпознават, така че да има готова реакция при евентуално попадане на истински Ковид-19 в организма. След известно време РНК-материалът се разгражда в клетките. До този момент би трябвало да се е задействало изграждането на имуните към коронавируса.

За момента, сериозни странични ефекти, освен умора след ваксиниране не се наблюдават от фаза три клинични изпитания. За по-дългосрочни странични ефекти няма как да се знае за сега. Профилът на безопасност на ваксината на Пфайзер е най-висок за момента. Ефективността и е 95%.

Вирусологът доц. Николаева-Гломб, ръководител на отдел Вирусология в Националния център за заразни и паразитни болести в България подсеща, че ваксини по принцип се слагат само на хора в абсолютно здраво състояние. Ако, човек е с Ковид-19, не е желателно да се слага ваксината. Според министъра на здравеопазването, проф. Ангелов: “В момента създаваме ваксинационния план” и се очаква ваксината да е безплатна и да се поставя на тези, които абсолютно доброволно пожелаят.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment